Home Wushu klub Glina

Wushu klub Glina

Wushu klub Glina registriran je 25. kolovoza 2016. godine. U klubu se od samog početka vježba qinda-sanda (kineski boks-varijanta onoga što Kinezi zovu kung fu wushu, a zapadnjaci kung fu) i kickboxing. Začetnici ideje su Ivica Klobučar i Ivan Mikacinić, a pridružili su im se Tomislav Krizmanić i Ivan Gregurić

Klub u ovom trenutku ima (u simbiozi s KBK Glina) 40 registriranih članova. Redovito vježba 30-35 vježbača, a na treningu nas redovito ima u prosjeku 20-30, nešto više zimi nego u ljetnim mjesecima. Na treninge dolaze djeca predškolske dobi, osnovnoškolci, srednjoškolci i punoljetni rekreativci oba spola. Aktivnih natjecatelja i onih koji se pripremaju da to postanu u ovom trenutku ima 14 – od 7 do 18 godina. Nadamo se da će se natjecateljskom programu od iduće jeseni pridružiti još poneki član. Treninge vode tri trenera – Ivica Klobučar, Ivan Mikacinić i Tomislav Krizmanić.

U treningu se razlikuju programi za natjecatelje i rekreativce, kao i programi po dobi vježbača. Vježbači koji su uključeni u natjecateljski program imaju još jedan zaseban termin.

Prvi treninzi održavani su zahvaljujući susretljivosti Udruge Jukinac u domu u Jukincu i na vanjskom igralištu Srednje škole Glina, a kasnije i u prostorijama Crvenog križa.

Prvo natjecanje imali smo u našem susjedstvu u Topuskom 01. listopada 2016. u kickboxingu. Bio je to međunarodni turnir s natjecateljima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Nastupilo je četvoro natjecatelja. Naša (tada još mala) Topličanka Petra Žmirić i Fran Krizmanić osvojili su srebrne medalje, a Lucijan Ivanović Hendrix brončanu meadalju. Uspjeh nas nije iznenadio, jer smo zapravo ubirali plodove prethodnog dugogodišnjeg rada.

Na velikom međunarodnom kickboxing turniru u Kutini nastupili smo 12. prosinca 2016. Nastupilo je 5 naših natjecatelja i natjecateljica, a brončanu medalju osvojila je Petra Žmirić. Po kvaliteti turnir u Kutini je drugi po redu u Hrvatskoj, odmah iza Karlovac Open turnira.

Sjajni rezultati ostvareni su 06. prosinca na prvenstvu Sisačko-moslavačke županije u kickboxingu. Fran Ante Krizmanić postao je prvak Županije, Borna Klobučar i Petra Žmirić srebrni.

Paralelno radeći na treninzima treneri u klubu su se i stručno usavršavali znajući da će zakonski kriteriji za zakonito vođenje treninga postajati sve strožiji. Ivica Klobučar postao je jedan od 12 hrvatskih wushu trenera sa duanwei sanda 1 trenerskim cerifikatom. Taj certifikat ne dodjeljuje neka privatna fizička ili pravna osoba, nego izravno Kineska Wushu federacija.

Na jednom od najvećih kickboxing turnira u Evropi uopće (1200 natjecatelja, 34 zemlje iz Evrope, Azije, Afrike i Sjeverne Amerike) održanom 11. veljače 2017. u Karlovcu postigli smo vjerojatno najvredniji rezultat do sada-Fran Krizmanić je osvojio brončanu medalju. Na tome mu je čestitao i naš gradonačelnik gospodin Stjepan Kostanjević. Vrijednu pobjedu ostvario je i Borna Klobučar, ali to tada nije bilo dovoljno za medalju. Nastupili su još Petra Žmirić, Lucijan Ivanović i prvi puta Antonija Žilić.

Nakon tog rezultata počeo je i veći medijski interes za naš rad. Posebno zahvaljujemo Radio Banovini na medijskom praćenju.

Nastupili smo i u Bihaću 08. travnja 2017. godine. U konkurenciji 275 natjecatelja i 45 klubova iz 5 zemalja srebra su osvojili Andrej Jurković i Fran Antun Krizmanić, a brončane medalje su oko vrata stavili Antonija Žilić, Borna Klobučar i Lucijan Ivanović. Po prvi puta nastupili su naši Topličani Fran Žmirić i Matej Bogović, a nastupila je i Petra Žmirić, ovaj puta bez medalje.

U studenom iste godine Duan licencu Kineske Wushu federacije stekao je i Ivan Mikacinić.

Na wushu prvenstvu Hrvatske dana 16. prosinca 2016. u Zagrebu naši natjecatelji ostvarili su zapažene rezultate. Možemo se pohvaliti sa 12 sjajnih odličja: 7 bronci i 4 srebra, a zlato je osvojio i prvak države postao Aleksandar Šesto. Nažalost, na tom natjecanju u drugoj rundi finalne borbe u seniorskoj konkurenciji za apsolutnu kategoriju naš Andrej Jurković se ozlijedio nakon što je po općoj ocjeni više pokazao od svog protivnika. Napravio je jedan nagli pokret i koljeno nije izdržalo. Time smo ga nažalost izgubili na dulje vrijeme za natjecanje. Nastupili su još Ivan Gregurić, Fran Krizmanić, Antonija Žilić, Petra Žmirić, Borna Klobučar, Fran Žmirić, Ana Lu Kuzmić, Lucijan Ivanović, Tiffany Cvetanović Pavić, Filip Klobučar i Matej Bogović.

Dodajmo na kraju da su treneri Ivica Klobučar i Ivan Mikacinić od travnja 2017. do svibnja 2018. polazili osposobljavanje za trenere wushu-sanshoua (iliti sanda) u organizaciji Akademije Hrvatskog olimpijskog odbora i u suradnji s profesorima s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu. Bilo je to po broju predmeta (13) i broju sati (312) iznimno opsežno osposobljavanje. Na svečanosti održanoj 22. svibnja u hotelu Panorama u Zagrebu podijeljena su im uvjerenja o trenerskom osposobljavanju. Ovime je završen dug i ponekad mukotrpan put stručnog osposobljavanja za trenera, ali se sva ta muka i napor isplatila zbog onog što će se događati u budućnosti. I naša djeca i njihovi roditelji i naši odrasli rekreativci sad imaju i formalnu potvrdu da su u pravim rukama. Zahvaljujemo našoj Zajednici športskih udruga i njenom bivšem predsjedniku Jurincu na razumijevanju i na financijskoj pomoći da se uspješno završi ovo dugotrajno i složeno osposobljavanje. Kotrlja se, kotrlja…

 

 

 

WUSHU Klub Glina

Jurja Fratrovića 13,
e-mail:wuk.glina@gmail.com

Odgovorna osoba – Predsjednik MIRJANA KLIBUČAR
Tajnik: IVAN GREGURIĆ
IBAN:
OIB:

Odgovorne osobe

Vezane vijesti