Home ŠNK BANOVAC GLINA

ŠNK BANOVAC GLINA

NK Banovac je nogometni klub iz Gline . Raniji naziv (do 1995. godine) je bio NK Banija . Trenutačno se natječe u 1. ŽNL Sisačko-moslavačkoj .

Razdoblje do 2. svjetskog rata

Prvi utakmicni klub iz Gline odigrao je 12. kolovoza 1913. godine, kada je neimenovani dopisnik iz Gline javlja da je domaći Banovac ugostio Odjel Hrvatskog sokola iz Siska i izgubio utakmicu rezultatom 4: 1. Pretvaranje Ferijalnog u stalni klub, nažalost, spriječio je Prvi svjetski rat . Nakon 1. svjetskog rata klub se obnavlja 1920. godine, sada pod novom imenom – Glinski športski klub (GŠK) . Prvi zapisana utakmica nove kluba odigrana je u Petrinji , gdje domaći NK Slaven Petrinja pobijedio goste iz Gline 2: 1. Glinska općina klubu dodjeljuje zemljište zvano Oberstarija koje će se preurediti u nogometno igralište i svečano otvoriti u proljeće 1939. kada gostuje slavno zagrebački HAŠK pobjedom nad Glinjanima 4: 2.

Nakon 2. svjetskog rata

Poslije 2. svjetskog rata klub obnavlja svoje djelovanje pod imenom NK Banovac i uglavnom se natječe u ligama Sisačkog i Karlovačkog nogometnog podsaveza bez većeg uspjeha. Zbog financijskih problema izgubljen je 1968. godine. Zahvaljujući nogometnim entuzijastima iz Gline kluba nastavlja svoje djelovanje već godinu dana kasnije, 1969. godine, ali sada pod imenom NK Banija i tada počinje veliko povećanje nogometa u Glini. Za nekoliko sezonskih klubova proslavio se kroz nekoliko rangova natjecanja osvajajući naslov u “Podsavezu Sisak”, da bi do 1973. godine došao do svojih najvećih uspjeha. Te godine “NK Banija” ulazi u “Zagrebacku nogometnu zonu”, tadašnju 3. bivše Jugoslavije godine pobjedom u kvalifikacijama nad NK Kemijcaromiz Zagreba (1: 1 i 4: 0) u dvije utakmice koje su odigrane na igralištu “Obarstarija” u Glini i dodatni teren stadiona NK Dinamo Zagreb, čuven “Hitrec Kacijanu”. Iste godine ostvaren je i povijesni nastup u ” Kupu Maršala Tita ” tj “Kupu Jugoslavije”, gdje su crveno-plavi iz Gline u prvom kolu kupa odigrali nerješeno sa tada izuzetno jakim prvoligašem ” NK Zagreb ” (0: 0). Najistaknutiji igrači ove generacije bili su Milan Horvatić, Bato Popović, Vukašin Roknić, Milan Klobučar, Čedomir Vukmirović, Željko Pađen, Mićan Slijepčević, Milan Mrkalj, Živko Suzić, Mišo Davidović. “Pjesnici iz Zagreba” su na kraju ipak bili uspješniji i pobjedili tadašnjeg NK Baniju poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca, Klub se u “Zagrebačkoj zoni” zadržao nekoliko sezona da bi potom izašao u “Sisačkog podsaveza”. U razdoblju od 1978. do 1983. godine u Glini djeluju dva nogometna kluba, “NK Banija”, za koje se tada igraju uglavnom profesionalni igrači uz stranu i “NK Banovac” koji su osnovali bivši nogometaši “NK Banije”, nezadovoljni dovođenjem igrača sa strane , a zapostavljanjem domaćih nogometaša. Iako se ova dva kluba nikad nisu sreli u službenom susretu između njh vladao je veliki rivalitet, a bili su podjednako uspješni tih godina. NK Banovac je osvojio prvenstvo “Karlovačkog” podsaveza u kojem se natječe, dok je NK Banija u sezoni 1980./81. ostvarila plasman u “Zagrebačkom nogometnom regiju” čime je ponovila uspjeh generacije iz 1973. godine. Već naredne sezone (1981./82.Sloge , ispred bivših i sadašnjih hrvatskih prvoligaša: Segeste , Karlovca , MTČ-Čakovec , Slavena iz Koprivnica, Jugokeramike (današnji Inter) iz Zaprešića, Trešnjevke i Radnika iz Velike Gorice. Taj je plasman omogućio kvalifikacije za ulazak u jedinstvenu “Hrvatsku nogometnu ligu” u kojoj leti od Splita predvođenog legendarnom Jozom Bogdanovićem , poslije igračem Dinama i Hajduka , rezultatom 2: 0. Nakon izbojaka iz “Zagrebačke nogometne regije” u Glini ponovo postoji samo jedan klub, jer “NK Banovac” gasi i spaja sa “NK Banijom”.

U Republici Hrvatskoj

U novijoj povijesti ” ŠNK Banovac ” se uglavnom natječe u 1. ŽNL Sisačko-moslavačke županije , ali je dva puta uspio doći do ” Međužupanijskog nogometnog liga – središta Zagreb “, inače 4. rang natjecanja u Hrvatskom nogometu.

 

ŠNK BANOVAC GLINA

Specijalne jedinice policije ”OSA” 0, Glina
Facebook stranica kluba
Odgovorna osoba – predsjednik: 
Mob: 
Dopredsjednik: 
Mob: 
Tajnik: 
Mob: 098 / 779-197

Trener seniora: 
Trener Juniore: 
Trener Pionira: 
Trener Ml. pionira: 
Bobeta Trener Limača:
Trener Prstića: 

Trener Vratara: 

OIB: 34568163879